Τμήμα Διατροφής
Σκοπός
Το Τμήμα Διατροφής είναι υπεύθυνο για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που διατίθενται στο νοσοκομείο και με ευθύνη του γίνεται η προετοιμασία και η παρασκευή των γευμάτων που προσφέρονται στους ασθενείς και στο εφημερεύον ιατρικό προσωπικό.
Στο τμήμα διατροφής ανήκουν κατά βάση οι δραστηριότητες που σχετίζονται με:
· το σχεδιασμό του διαιτολογίου των ασθενών, φροντίζοντας για την επάρκεια, την ποικιλία και την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών στις διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις.
· την αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης νοσηλευόμενων ασθενών όπου αυτό είναι απαραίτητο.
· το σχεδιασμό της κατάλληλης διατροφικής υποστήριξης των ασθενών με δυσκολίες σίτισης, δυσθρεψία ή άλλες κλινικές καταστάσεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της κατάστασης θρέψης.
· το σχεδιασμό διαιτολογίων και την εκπαίδευση ασθενών με χρόνια νοσήματα οι οποίοι νοσηλεύονται ή παρακολουθούνται στο Συμβουλευτικό Γραφείο Διατροφής.
Στο τμήμα εντάσσονται επίσης, οι επιστημονικές, οργανωτικές, εκπαιδευτικές και διοικητικές δραστηριότητες όλων όσων εμπλέκονται με τα τρόφιμα από την παραλαβή μέχρι και τη διάθεση τους.
Η οικονομική λειτουργία και η διοίκηση του τμήματος εντάσσονται στις δραστηριότητες της Διοικητικής Υπηρεσίας, ενώ η επιστημονική δραστηριότητα των κλινικών διαιτολόγων εντάσσεται στις δραστηριότητες της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου.
Επικοινωνία
Το γραφείο των Διαιτολόγων και της Διαχείρισης Τροφίμων του Τμήματος Διατροφής βρίσκεται στο Ισόγειο του νοσοκομείου.
Το Συμβουλευτικό Γραφείο Διατροφής βρίσκεται στον χώρο των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων στον 2ο όροφο και λειτουργεί Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή 9:30-12:30.
Ραντεβού μπορείτε να κλείνετε, καλώντας τον αριθμό 14500, Δευτέρα-Κυριακή, 24 ώρες το 24ωρο ή μέσω Διαδικτύου, επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα www.14500.gr. Στο ιατρείο προσέρχεστε με εισιτήριο που εκδίδεται από τη Γραμματεία των Εξωτερικών Ιατρείων, ενώ είναι χρήσιμο, εάν έχετε πραγματοποιήσει πρόσφατα εξετάσεις (αίματος, ορμονολογικές), να φέρετε μαζί τα αποτελέσματα. Η συχνότητα παρακολούθησης των ασθενών στο Διαιτολογικό ιατρείο καθορίζεται, ανάλογα με το περιστατικό, από την υπεύθυνη διαιτολόγο.
Τμήμα Διατροφής
Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας Κωνσταντοπούλειο – Πατησίων
Θεόδωρου Κωνσταντόπουλου 3-5, ΤΚ 14233
Νέα Ιωνία
Τηλ.: 213.205.7019
Εmail: diatrofis.konstantopouleio@gmail.com
Στελέχωση Τμήματος
Το Τμήμα Διατροφής απαρτίζεται από τους:
· ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ: Φίλου Θεοδώρα, ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc, RD
Είναι υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία του τμήματος και τον προγραμματισμό, καταμερισμό και συντονισμό των εργασιών όλων των ειδικοτήτων που απασχολούνται στο τμήμα Διατροφής.
Συντάσσει εβδομαδιαία διατροφικά προγράμματα νοσηλευόμενων ασθενών και εφημερευόντων ιατρών. Αξιολογεί, παρακολουθεί και παρέχει διατροφικές οδηγίες για τους νοσηλευόμενους ασθενείς που χρήζουν ιδιαίτερης διατροφικής φροντίδας, ενώ παρακολουθεί και εκπαιδεύει τους ασθενείς που προσέρχονται στο Συμβουλευτικό Γραφείο Διατροφής.
Συμμετέχει στις επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου που αφορούν τη Διατροφή.
Εισηγείται στην διοίκηση για όλα τα θέματα που αφορούν το τμήμα και είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των εργαζομένων στο τμήμα καθώς και για την εκπαίδευση του προσωπικού εστίασης στους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων βάση HACCP.
· ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ: Πλυτζανοπούλου Πετρίνη, ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
· ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ: Κωνσταντινίδου Μαρία, ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Συντάσσουν εβδομαδιαία διατροφικά προγράμματα νοσηλευόμενων ασθενών και εφημερευόντων ιατρών. Αξιολογούν, παρακολουθούν και παρέχουν διατροφικές οδηγίες για τους νοσηλευόμενους ασθενείς που χρήζουν ιδιαίτερης διατροφικής φροντίδας, ενώ παρακολουθούν και εκπαιδεύουν τους ασθενείς που προσέρχονται στο Συμβουλευτικό Γραφείο διατροφής. Παράλληλα, συμμετέχουν στις επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου που αφορούν τη Διατροφή.
· ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Κούκκου Παρασκευή, ΠΕ Διοικητικός Υπάλληλος
Είναι υπεύθυνη για την διαχείριση τροφίμων, ειδών εστίασης και υλικού καθαριότητας, καθώς και εκτέλεσης των ανάλογων παραγγελιών. Συντάσσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αφορούν διαχειριστικά θέματα.
· ΑΠΟΘΗΚΑΡΙΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Δημόπουλος Άγγελος, ΔΕ Διοικητικός Υπάλληλος
Παραλαμβάνει (μαζί με την επιτροπή παραλαβής) τα τρόφιμα που προμηθεύεται το νοσοκομείο, ενώ είναι υπεύθυνος για την ασφαλή και κατάλληλη αποθήκευσή τους και παράδοσή τους στα μαγειρεία.
Τηλέφωνο Αποθήκης τροφίμων: 213.205.7156
· ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ:
Όλα τα γεύματα των ασθενών και των εφημερευόντων ιατρών παρασκευάζονται στα Μαγειρεία του Νοσοκομείου. Τηρούνται όλοι οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας όσον αφορά τους χειρισμούς και διακίνηση των τροφίμων και την παρασκευή των γευμάτων, ενώ καθημερινά διενεργούνται ειδικοί έλεγχοι συμμόρφωσης του προσωπικού στους κανόνες ορθής διαχείρισης τροφίμων.
· ΔΙΑΝΟΜΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ:
Τα γεύματα και οι ώρες διανομής τους στο νοσοκομείο έχουν ως εξής:
Πρωινό: 8.00 π.μ.
Δεκατιανό: 10.00 π.μ. (όπου απαιτείται)
Μεσημεριανό: 13.00 μ.μ.
Απογευματινό: 16.00 π.μ. (όπου απαιτείται)
Βραδινό: 18.30 μ.μ.